sobota 21. dubna 2012

Temné vize – Odhalení – 1. díl - recenze


od L. J. Smith (Anglický originál: Dark Visions 1 – The Stranger Power)

Životní energie je součástí každého z nás. Někdo jí má více, nikdo méně a díky tomu někteří lidé mají zvláštní pro nás nadpřirozené schopnosti. Nezáleží na tom, jestli je chtějí nebo ne, prostě jsou jejich součástí. A nic jiného než se s nimi naučit žít jim nezbývá. Jednou takovou zvláštní dívkou je Kaitlyn. Ve škole ji berou jako čarodějku, ale ne kvůli jejím schopnostem, které se snaží, co nejvíce tajit, ale hlavně kvůli očím. Kdyby vám zpříma pohlédla do očí, asi by se vám orosilo čelo potem.

Kaitlyn se se svým osudem vyvržence školy špatně smiřuje, a proto skoro nemůže uvěřit jednoho dne tomu, když jí sdělí, že má možnost během jediného roku svůj osud změnit. Stačí jen odjet za podobně nadanými vrstevníky na rok, aby se mohla naučit ovládat svou vlastní schopnost.

Sice z počátku váhá nad nabídkou, kvůli jejímu otci, kterého nechce nechávat samotného, ale nakonec nabídku přijme, kvůli autonehodě, která se stane u nich před školou. Kdyby své nadání uměla lépe ovládat a rozuměla by mu, nic takového by se nestalo. Proto se rozhodne odjet s cílem, že se svou sílu musí naučit ovládat, aby mohla pomáhat ostatním.

Během několika dalších dnů se ocitá v Institutu s dalšími nadanými. A tím se jí naprosto mění život k lepšímu. Najednou je mezi lidmi, kteří ji mají rádi, a neřeší, že má jiné oči než ostatní, dokonce jí řeknou, že jsou krásné, ba ani její schopnost není brána špatně, spíše velmi pozitivně. A třešničkou na dortu je, když se do jednoho z nadaných vrstevníků zamiluje. Jenže její objekt lásky má jednu jedinou chybu. Nevidí, jak na ženy působí, proto se s Kaitlyn pouze skamarádí. Dokáže na něj nakonec zapůsobit natolik, aby jí city opětoval, nebo budou navždycky jen kamarády? To je otázkou.

Jenže klid a harmonii nového místa kazí experimenty, které mají všem v institutu pomoci porozumět jejich silám a naučit se je ovládat. Každý pokus se téměř stává pohromou. Pokaždé se něco pokazí. Vždy testování nějakým způsobem jejich nadání, někomu ublíží, vznikne zmatek či to ublíží jim samotným. Až časem přichází na to, že tudy jednoduše cesta nepovede. Postupně zjišťují, že celý institut není zrovna nejlepším místem a dozvídají se věci, které se pro ně stávají nočními můrami. Během několika dalších dní se spolčují a jejich cílem je zjistit, co se v institutu opravdu děje, a jaká budoucnost je jim naplánovaná. Je opravdu tak děsivá, jak se postupně jeví nebo existuje způsob, jak se z celé šlamastiky vykroutit?

Od knížky můžete očekávat velmi zajímavý děj a rychlý spád. Pro mě byla téměř jako dezert po večeři. Dá se s ní strávit příjemný večer a prožít neobyčejné dobrodružství.

Žádné komentáře:

Okomentovat